Składniki:
- makaron farfalle
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 45g posiekanych orzechów pinni lub włoskich
- 2 szalotki posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- 6 minicukinii, pokrojonych w plasterki
- 350g pieczarek pokrojonych
- 1 duża żółta papryka
- 3 marchewki pokrojone w krótkie paski
- 2 łyżki tymianku
- sól, pieprz
- starty parmezan
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej, głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż orzeszki i podsmaż 2-3 minuty, aż zbrązowieją. Wyjmij, odstaw na bok. Wlej pozostałą oliwę na patelnię, włóż cebulę i czosnek i smaż około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj cukinię, grzyby, paprykę i marchewkę. Smaż 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Posyp tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Włóż ugotowany makaron na patelnię z warzywami . Wymieszaj starannie, nie zdejmując z ognia. Przełóż do salaterki, posyp uprażonym orzeszkami i parmezanem i podawaj.
Smacznego!
