Farfalle z warzywami

Składniki:

  • makaron farfalle
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 45g posiekanych orzechów pinni lub włoskich
  • 2 szalotki posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 minicukinii, pokrojonych w plasterki
  • 350g pieczarek pokrojonych
  • 1 duża żółta papryka
  • 3 marchewki pokrojone w krótkie paski
  • 2 łyżki tymianku
  • sól, pieprz
  • starty parmezan

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej, głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż orzeszki i podsmaż 2-3 minuty, aż zbrązowieją. Wyjmij, odstaw na bok. Wlej pozostałą oliwę na patelnię, włóż cebulę i czosnek i smaż około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj cukinię, grzyby, paprykę i marchewkę. Smaż 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Posyp tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Włóż ugotowany makaron na patelnię z warzywami . Wymieszaj starannie, nie zdejmując z ognia. Przełóż do salaterki, posyp uprażonym orzeszkami i parmezanem i podawaj.

Smacznego!