Tagliatelle z karczochami

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 7-8 małych karczochów
  • 1 posiekana cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 6 łyżek utartego sera pecorino

Wykonanie:

Obetnij końce listków i łodygę karczocha, a następnie podziel na ćwiartki usuwając wąsy. W garnku w ciepłej oliwie uduś cebulę, dodaj karczochy, posól i popieprz. Duś 2-3 minuty często mieszając. Dodaj pól szklanki wody, przykryj i kontynuuj gotowanie 20 minut. Karczochy muszą być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. W 3 litrach wrzącej osolonej wody ugotuj makaron. Rozbij jajka, ubij je widelce, dodaj 4 łyżki pecorino i wymieszaj. Odsącz makaron, przełóż na talerz, szybko wymieszaj i dodaj sos. Jeszcze raz wymieszaj, posyp resztką sera i natychmiast podawaj.

Smacznego!