Składniki:
- makaron tagliatelle
- 7-8 małych karczochów
- 1 posiekana cebula
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 6 łyżek utartego sera pecorino
Wykonanie:
Obetnij końce listków i łodygę karczocha, a następnie podziel na ćwiartki usuwając wąsy. W garnku w ciepłej oliwie uduś cebulę, dodaj karczochy, posól i popieprz. Duś 2-3 minuty często mieszając. Dodaj pól szklanki wody, przykryj i kontynuuj gotowanie 20 minut. Karczochy muszą być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. W 3 litrach wrzącej osolonej wody ugotuj makaron. Rozbij jajka, ubij je widelce, dodaj 4 łyżki pecorino i wymieszaj. Odsącz makaron, przełóż na talerz, szybko wymieszaj i dodaj sos. Jeszcze raz wymieszaj, posyp resztką sera i natychmiast podawaj.
Smacznego!
