Składniki:
- makaron Tagliatella
- 0,5 kg mielone wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3 oczyszczone pomidory
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- zielona pietruszka
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mięso i podsmażać przez ok 5 minut. Po tym czasie na patelnie wrzucić oczyszczone pomidory, pokrojone w niewielkie cząstki i zalać przecierem pomidorowym. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 1h, co jakiś czas mieszając. Ugotowany makaron ułożyć w salaterce, a do środka gniazdek wlać sos.
Ozdobić pietruszką.
Smacznego!
Tagliatele z mięsnym sosem