Tagliatele z mięsnym sosem

Składniki:

  • makaron Tagliatella
  • 0,5 kg mielone wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 oczyszczone pomidory
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mięso i podsmażać przez ok 5 minut. Po tym czasie na patelnie wrzucić oczyszczone pomidory, pokrojone w niewielkie cząstki i zalać przecierem pomidorowym. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 1h, co jakiś czas mieszając. Ugotowany makaron ułożyć w salaterce, a do środka gniazdek wlać sos.

Ozdobić pietruszką.

Smacznego!