Spaghetti po neapolitańsku

Składniki:

  • makaron Spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki, lub 4 świeże duże pomidory
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • bazylia, rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan lub inny ostry ser dla smaku

Wykonanie:

Na podgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy posiekaną cebulkę, po zeszkleniu się jej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki, jeśli są świeże należy je sparzyć i obrać a następnie również posiekać. Kolejno całość podlewamy mała ilością przecieru pomidorowego, doprawiamy do smaku, całość dusimy ok. 5-10 minut.

Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, na wierzchu posypujemy startym serem.

Smacznego!