Spaghetti bolognese

Składniki:

  • makaron Spaghetti, jedno opakowanie
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oregano, zioła prowansalskie, bazylia ( najlepiej gdyby była świeża) , rozmaryn
  • puszka pomidorów bez skórki lub ok. 4 świeże
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • ser żółty po posypania na wierzchu, najlepiej parmezan ale nie koniecznie, ważne aby ser miał mocny zdecydowany smak .

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebule, gdy się zeszkli dodajemy rozdrobniony czosnek, a następnie dodajemy mięso. Podsmażamy je lekko aby przestało być surowe i po kilku minutach podlewamy je bulionem rozdrabniając szpatułką powstałe grudki podczas smażenia. Całość dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie możemy śmiało dolać wino, dodać pomidory, koncentrat, sól, pieprz oraz inne przyprawy i znów pozostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Jest to czas minimalny, bo sos jest tym smaczniejszy im dłużej go dusimy ( opcja dla tych wytrwalszych:) ) .

Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu, gdy jest już gotowy, odcedzamy i NIE PŁUCZEMY ZIMNĄ WODĄ. Dzięki zaniechaniu tej czynności makaron będzie bardziej kleisty co sprawi, że sos będzie do niego lepiej przywierał.

Makaron dodajemy do naszego sosu, mieszamy, dusimy razem ok 10minut , następnie nakładamy na talerz ( najlepiej troszkę głębszy , co umożliwia lepsze manewrowanie sztućcami) i posypujemy startym serem.

Smacznego :)