Notice: Object of class stdClass could not be converted to int in /home/mstudio1/domains/makaron.net.pl/public_html/wp-content/plugins/theme-my-login/includes/hook-functions.php on line 7 Notice: Object of class stdClass could not be converted to int in /home/mstudio1/domains/makaron.net.pl/public_html/wp-content/plugins/theme-my-login/includes/hook-functions.php on line 7 Notice: Object of class stdClass could not be converted to int in /home/mstudio1/domains/makaron.net.pl/public_html/wp-content/plugins/theme-my-login/includes/hook-functions.php on line 7
Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki:

  • makaron Spaghetti
  • 20 dkg szynki parmeńskiej pokrojonej w cieniutkie paski
  • szparagi, mogą być z puszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii (może być również suszona)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mała gęsta śmietana
  • sól, pieprz

Wykonanie:

na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szparagi, podlewamy bulionem, dusimy do miękkości szparagów. Kolejno dodajemy śmietaną, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.

Rada:

-aby śmietana się nie zważyła, do kubeczka ze śmietaną dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy na patelnie cały czas mieszając.

-jeśli sos jest za mało gęsty, do zawiesiny z śmietany i bulionu dodaj łyżkę mąki.

Pod koniec duszenia dodajemy, drobno pokrojoną szynkę ( najlepiej w kwadraciki ) i masło. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron przyrządzamy al dente, wg wskazań na opakowaniu. Odcedzony polewamy sosem.

Smacznego!