Składniki:
- makaron Spaghetti
- 4 dojrzałe pomidory, lub z puszki
- 250g czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- 4 filety anchois
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki, usunąć pestki z ¾ oliwek, miąższ posiekać na duże kawałki. Na rozgrzanej patelni podgrzać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Kiedy czosnek nabierze złocistego koloru zdejmij go z patelni i wrzuć posiekane anchois. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu. Dodaj oliwki, posiekane kapary a następnie pomidory. Delikatnie posól i popieprz, a całość wymieszaj. Ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy przełóż go na talerz i polej przygotowanym sosem.
Smacznego!
