Spaghetti w sosie diabelskim

Składniki:

  • makaron Spaghetti
  • 4 dojrzałe pomidory, lub z puszki
  • 250g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 4 filety anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki, usunąć pestki z ¾ oliwek, miąższ posiekać na duże kawałki. Na rozgrzanej patelni podgrzać oliwę, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę. Kiedy czosnek nabierze złocistego koloru zdejmij go z patelni i wrzuć posiekane anchois. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu. Dodaj oliwki, posiekane kapary a następnie pomidory. Delikatnie posól i popieprz, a całość wymieszaj. Ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy przełóż go na talerz i polej przygotowanym sosem.

Smacznego!