Spaghetti alla Carbonara

Składniki:

  • makaron Spaghetti
  • 20 dkg boczku ( ilość uzależniona od ilości osób)
  • 3 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany
  • 2 jajka plus 1 żółtko
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Na początku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodać drobno posiekany czosnek.

W osobnym naczyniu rozbełtać widelcem jajka, dodać garść parmezanu, sól oraz posiekaną pietruszkę.

Makaron ugotowany al dente, odcedzić i wrzucić na patelnie. Kolejno dodać uzyskaną masę którą przyrządzaliśmy z jajek, dodać szybko śmietanę i energicznie wszystko wymieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu. Na wierzchu posypać parmezanem .

Smacznego!