Penne ze szparagami i orzeszkami pinii

Smacznego:

  • makaron penne
  • 500g zielonych szparagów
  • 45g orzeszków pinii, lub włoskich posiekanych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • -ząbek czosnku
  • 500g pokrojonych dojrzałych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • parmezan

Wykonanie:

Ugotuj makaron ale dente. Szparagi włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotuj 5-8 minut, aż będą miękkie. Odcedź i posiekaj na kawałki. Upraż orzeszki. Do patelni dodaj oliwę, czosnek, pomidory, dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu ok 15-20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Ubij jajko z serem w miseczce, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż ugotowany makaron na patelnię z sosem, dodaj ubite jajko i smaż, mieszając, na wolnym ogniu, aż jajko się zetnie. Przełóż makaron na talerz, dodaj sos pomidorowy i szparagi. Wymieszaj i posyp parmezanem.

Smacznego!