Penne z mięsem

Składniki:

  • makaron penne
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 500 g wieprzowiny, zmielonej
  • 150g wołowiny, zmielonej
  • 125g szynki pokrojonej w kostkę
  • 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 6 dużych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
  • parmezan, starty

Wykonanie:

Marchewkę, selera i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło włożyć warzywa i podsmażać do miękkości ok 5 minut. Dodać wołowinę i wieprzowinę smażyć 5-8 minut, rozgniatając powstające grudki widelcem. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj szynkę i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj wino i gotuj aż do odparowania. Włóż pomidory, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 1 godzinę.

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem, posyp startym parmezanem i podawaj.

Smacznego!