Składniki:
- makaron penne
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula posiekana
- 2 łyżki masła
- 500 g wieprzowiny, zmielonej
- 150g wołowiny, zmielonej
- 125g szynki pokrojonej w kostkę
- 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 6 dużych pomidorów
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
- parmezan, starty
Wykonanie:
Marchewkę, selera i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło włożyć warzywa i podsmażać do miękkości ok 5 minut. Dodać wołowinę i wieprzowinę smażyć 5-8 minut, rozgniatając powstające grudki widelcem. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj szynkę i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj wino i gotuj aż do odparowania. Włóż pomidory, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 1 godzinę.
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem, posyp startym parmezanem i podawaj.
Smacznego!
