Lasagne z grzybami

Składniki:

  • płaty makaronu lazanie
  • drobno posiekana marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego drobno pokrojonego
  • 2 drobno pokrojone szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • 250g mielonej wołowiny
  • 400g pomidorów
  • 500g drobno pokrojonych grzybów
  • 75g drobno posiekanej szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  • 200g sera fontina pokrojonego w plastry
  • 150g świeżo startego parmezanu

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik na 200C. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i ułóż na półmisku lub ściereczce tak aby się nie stykał. Na patelni uduś w oliwie, marchewkę, seler, szalotkę. Dodaj mięso i gotuj ok. 10 minut. Dorzuć pomidory i podgrzewaj ok 20 minut. Dodaj grzyby i duś jeszcze 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj szynkę parmeńską, osól i popieprz. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo makaron, farsz, ser. Ostatnią warstwą winien być ser. Zapiekaj 20-30 minut, Podawaj bardzo gorące.

Smacznego!