Lasagne z grzybami
Składniki:
- płaty makaronu lazanie
- drobno posiekana marchewka
- 2 gałązki selera naciowego drobno pokrojonego
- 2 drobno pokrojone szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 250g mielonej wołowiny
- 400g pomidorów
- 500g drobno pokrojonych grzybów
- 75g drobno posiekanej szynki parmeńskiej
- sól, pieprz
- 200g sera fontina pokrojonego w plastry
- 150g świeżo startego parmezanu
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik na 200C. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i ułóż na półmisku lub ściereczce tak aby się nie stykał. Na patelni uduś w oliwie, marchewkę, seler, szalotkę. Dodaj mięso i gotuj ok. 10 minut. Dorzuć pomidory i podgrzewaj ok 20 minut. Dodaj grzyby i duś jeszcze 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj szynkę parmeńską, osól i popieprz. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo makaron, farsz, ser. Ostatnią warstwą winien być ser. Zapiekaj 20-30 minut, Podawaj bardzo gorące.
Smacznego!