Składniki:
- makaron lasagne
- 0, 5 kg szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- opakowanie sera feta
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pieprz
- 2 jajka
- ser żółty
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Podgotuj płaty lasagne. Na patelnie wrzuć posiekany szpinak, gdy utworzy jednolitą masę, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobniony ser feta, rozbite jajka , mieszaj do utworzenia jednolitej masy. Dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj.
Sos beszamelowy:
W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dolewamy kolejne porcje mleka cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj na przemian warstwy makronu, sosu beszamelowego, farszu, sera na samej gorze powinien znaleźć się ser.
Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 30-40 minut.
Smacznego!
