Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron lasagne
  • 0, 5 kg szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz
  • 2 jajka
  • ser żółty

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Podgotuj płaty lasagne. Na patelnie wrzuć posiekany szpinak, gdy utworzy jednolitą masę, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobniony ser feta, rozbite jajka , mieszaj do utworzenia jednolitej masy. Dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj.

Sos beszamelowy:

W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dolewamy kolejne porcje mleka cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj na przemian warstwy makronu, sosu beszamelowego, farszu, sera na samej gorze powinien znaleźć się ser.

Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 30-40 minut.
Smacznego!