Składniki:
- makaron Lasagne
- 15 g borowików
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 papryki
- brokuły
- puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- mozzarella
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 2 łyżki śmietany
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sól, pieprz)
Wykonanie:
Pogotuj płaty Lasagne. grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Cukinie i papryki oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Brokuły rozdzielić na małe różyczki. Grzyby i warzywa poddusić na małym ogniu 10 minut. Doprawić. Dolać śmietanę wymieszać.
Sos beszamelowy:
W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dolewamy kolejne porcje mleka cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Ser mozzarella pokroić w plastry.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo, makaron, beszamel, farsz, ser.
Zapiekać w tem. 180C przez 40 minut.
