Lasagne wegetariańskie

Składniki:

  • makaron Lasagne
  • 15 g borowików
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • brokuły
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mozzarella
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2 łyżki śmietany

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:

Pogotuj płaty Lasagne. grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Cukinie i papryki oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Brokuły rozdzielić na małe różyczki. Grzyby i warzywa poddusić na małym ogniu 10 minut. Doprawić. Dolać śmietanę wymieszać.

Sos beszamelowy:

W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dolewamy kolejne porcje mleka cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

Ser mozzarella pokroić w plastry.

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwowo, makaron, beszamel, farsz, ser.

Zapiekać w tem. 180C przez 40 minut.