Składniki:
- makaron Lasagne
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 40 dkg pieczarek
- 4 cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 2 świeże papryki
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sos egzotyczny ( gotowy do kupienia w sklepach )
- starty żółty ser
- przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, papryka, sól, cukier
- oliwa
Wykonanie:
Podgotuj makaron w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Płaty rozkładamy na talerzu osobno aby się nie pozlepiały. Przechodzimy do przyrządzenia farszu. Pierś kurczaka pokroić w cienkie paseczki, do miseczki wlać olej dodać przyprawy, wymieszać, włożyć do niej pokrojone mięso i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Pieczarki, paprykę i ogórka posiekać na drobne cząstki. Pierś z kurczaka z odrobiną oleju z marynaty podsmażyć na patelni, gotowego przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tym samym tłuszczu co wcześniej zeszklić, cebule i podsmażyć pieczarki, całość posolić. Doprawić do smaku bazylią, oregano, słodką papryką, chili w proszku oraz granulowanym czosnkiem. Podsmażonego rzeczy dodać do rondla z kurczakiem, dodać paprykę i ogórki, pomidory zmiksować i ¼ dodać do garnka. Wszystko dusić na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać sos egzotyczny.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem układać na zmianę płaty makaronu, farsz mięsny, ser. Na wierzchu ułożyć makaron, polać pozostałym przecierem pomidorowym, posypać serem.
Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
