Składniki:
- makaron fusilli
- 1/2 oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 8-10 filetów anchois, odcedzonych z zalewy
- 2 łyżki kaparów
- 1 kg szpinaku, posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 60g czarnych oliwek
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej na patelni, dwie łyżki oliwy, włóż cebulę, kapary, anchois, smaż 5 minut. Wlej 2 łyżki gorącej wody i duś na wolnym ogniu 10 minut. Blanszuj szpinak w lekko osolonej, wrzącej wodzie 3-4 minuty. Odsącz starannie. Rozgrzej pozostałą oliwę na dużej, głębokie j patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż czosnek i podsmaż na złoto 3-4 minuty. Dodaj szpinak, wymieszaj. Wyłóż ugotowany makaron na patelnię ze szpinakiem i wymieszaj. Zdejmij z ognia i przełóż do salaterki. Polej cebulowym sosem, posyp oliwkami i wymieszaj.