Fusilli z ricottą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • makaron fusilli
  • 500g sera ricotta lub tłustego homogenizowanego twarożku
  • 1 łyżka liści mięty, posiekanych
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz
  • 125g suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut,w ciepłej wodzie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów w słonej zalewie, odcedzonych
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 125g rukoli, posiekanej

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron al dente. Ubij w dużej misce widelcem ser, mięte i natkę pietruszki na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do pojemnika robota kuchennego, pomidory, czosnek, kapary, wlej oliwę, zmiksuj krótko. Dodaj rukolę zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj 3 łyżki wody z gotowania do pasty z pomidorów i zmiksuj. Do salaterki włóż makaron, pastę pomidorową i ser. Wymieszaj starannie i podawaj.

Smacznego!