Składniki:
- makaron fusilli
- 500g sera ricotta lub tłustego homogenizowanego twarożku
- 1 łyżka liści mięty, posiekanych
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz
- 125g suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut,w ciepłej wodzie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów w słonej zalewie, odcedzonych
- 1/3 szklanki oliwy
- 125g rukoli, posiekanej
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron al dente. Ubij w dużej misce widelcem ser, mięte i natkę pietruszki na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do pojemnika robota kuchennego, pomidory, czosnek, kapary, wlej oliwę, zmiksuj krótko. Dodaj rukolę zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj 3 łyżki wody z gotowania do pasty z pomidorów i zmiksuj. Do salaterki włóż makaron, pastę pomidorową i ser. Wymieszaj starannie i podawaj.
Smacznego!
