Farfalle z zielonym groszkiem i grzybami

Składniki:

  • makaron farfalle ( wstążki)
  • oliwa z oliwek
  • 1 pokrojona w plastry cebula
  • 1 posiekana łodyga pietruszki
  • 120g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 400g zielonego groszku
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 80g masła
  • 300g pokrojonych grzybów
  • świeżo utarty parmezan

Sposób wykonania:

Na patelni podgrzej oliwę, uduś cebulkę i pietruszkę. Dodaj boczek zrumień, a następnie dorzuć zielony groszek- wymieszaj. Duś kilka minut. Skrop bulionem, posól, popieprz i pogrzej na wolnym ogniu 20 minut. W oddzielnym garnku usmaż grzyby w połowie masła. Dodaj go w miarę potrzeby. Kiedy grzyby puszczą sok podgrzewaj je jeszcze ok. 20 minut. Posól. Przełóż grzyby na patelnię z sosem. Ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu. Odlej i przełóż na patelnię. Dodaj pozostałe masło, posyp serem, wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smacznego!