Składniki:
- makaron farfalle ( wstążki)
- oliwa z oliwek
- 1 pokrojona w plastry cebula
- 1 posiekana łodyga pietruszki
- 120g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 400g zielonego groszku
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
- 80g masła
- 300g pokrojonych grzybów
- świeżo utarty parmezan
Sposób wykonania:
Na patelni podgrzej oliwę, uduś cebulkę i pietruszkę. Dodaj boczek zrumień, a następnie dorzuć zielony groszek- wymieszaj. Duś kilka minut. Skrop bulionem, posól, popieprz i pogrzej na wolnym ogniu 20 minut. W oddzielnym garnku usmaż grzyby w połowie masła. Dodaj go w miarę potrzeby. Kiedy grzyby puszczą sok podgrzewaj je jeszcze ok. 20 minut. Posól. Przełóż grzyby na patelnię z sosem. Ugotuj makaron wg wskazań na opakowaniu. Odlej i przełóż na patelnię. Dodaj pozostałe masło, posyp serem, wymieszaj i natychmiast podawaj.
Smacznego!
