Smacznego:
- makaron farfalle
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 150g chudego bekonu pokrojonego w kostkę
- 8 dymek pokrojonych w krążki
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 wytrawnego białego wina
- 400g mrożonego groszku
- sól, pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej oliwę w rondlu lub na dużej patelni na średnim ogniu. Włóż boczek i dymkę. Smaż ok 5 minut, aż cebula zmięknie, a bekon zbrązowieje i nabierze kruchości. Wsyp mąkę, wymieszaj, wlej bulion i wino, rozmieszaj, zagotuj. Dodaj groszek i gotuj aż będzie miękki, a sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Przełóż ugotowany makaron na patelnie z sosem. Posyp natką pietruszki i wymieszaj makaron, trzymając go przez minute na silnym ogniu. Podawaj gorące.
Smacznego!
Farfalle z zielonym groszkiem i dymką