Farfalle z zielonym groszkiem i dymką

Smacznego:

  • makaron farfalle
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 150g chudego bekonu pokrojonego w kostkę
  • 8 dymek pokrojonych w krążki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 wytrawnego białego wina
  • 400g mrożonego groszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej oliwę w rondlu lub na dużej patelni na średnim ogniu. Włóż boczek i dymkę. Smaż ok 5 minut, aż cebula zmięknie, a bekon zbrązowieje i nabierze kruchości. Wsyp mąkę, wymieszaj, wlej bulion i wino, rozmieszaj, zagotuj. Dodaj groszek i gotuj aż będzie miękki, a sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Przełóż ugotowany makaron na patelnie z sosem. Posyp natką pietruszki i wymieszaj makaron, trzymając go przez minute na silnym ogniu. Podawaj gorące.

Smacznego!