Składniki:
- makaron farfalle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dymki pokrojone
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka wody
- 4 duże minicukinie
- 100g rukoli posiekanej
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 400g fasoli bolotti lub kidney z puszki odcedzonej
- sól, pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
- parmezan starty na tarce
Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente. Odlej, zachowując 5 łyżek wody z gotowania. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż cebulę i czosnek. Podsmaż 5 minut, aż cebula zmięknie. Wlej wodę, włóż cukinie, rukolę , liść laurowy i gotuj 2 minuty. Wlej wino, gotuj 2-3 minuty, aż odparuje. Duś ok. 5 minut. Dodaj fasolę,duś dalsze 5 minut, dolewając nieco wody, jeśli sos zacznie przywierać do patelni.
Doprawić solą i pieprzem, kiedy cukinia będzie miękka. Usuń liść laurowy. Dodaj ugotowany makaron do sosu, wsyp natkę pietruszki, wymieszaj, nie zdejmująć z ognia. Przełóż na talerz posyp parmezanem.
Smacznego!
Farfalle z bobem i cukinią