Farfalle z bobem i cukinią

Składniki:

  • makaron farfalle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dymki pokrojone
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka wody
  • 4 duże minicukinie
  • 100g rukoli posiekanej
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 400g fasoli bolotti lub kidney z puszki odcedzonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • parmezan starty na tarce

Wykonanie:

Ugotuj makaron al dente. Odlej, zachowując 5 łyżek wody z gotowania. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż cebulę i czosnek. Podsmaż 5 minut, aż cebula zmięknie. Wlej wodę, włóż cukinie, rukolę , liść laurowy i gotuj 2 minuty. Wlej wino, gotuj 2-3 minuty, aż odparuje. Duś ok. 5 minut. Dodaj fasolę,duś dalsze 5 minut, dolewając nieco wody, jeśli sos zacznie przywierać do patelni.

Doprawić solą i pieprzem, kiedy cukinia będzie miękka. Usuń liść laurowy. Dodaj ugotowany makaron do sosu, wsyp natkę pietruszki, wymieszaj, nie zdejmująć z ognia. Przełóż na talerz posyp parmezanem.

Smacznego!