Cannelloni z fetą

Składniki:

  • makaron cannelloni
  • 20 dkg chudej wołowiny
  • 10 dkg fety
  • 8 dużych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka w proszku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • koncentrat pomidorowy
  • 4 oliwki
  • parmezan
  • olej

Wykonanie:

Posiekać cebulę i pieczarki, podsmażyć na patelni. Zmielić wołowinę, dodać posiekane oliwki, przesmażyć na patelni ok. 5 minut. Dodać pieczarki, cebulę, fetę całość podsmażać razem przez ok.3-4 minuty.

Cannelloni podgotować al dente. Pozostawić aby wystygło.

Farsz zmiksować, aby powstała jednolita, spójna masa, doprawić. Ostygnięte rurki, napełnić chłodną masą.

Rada: aby makaron nie pękł napełniaj go chłodnym farszem. Do napełniania możesz użyć małej łyżeczki lub specjalnego „rękawa”.

Nadziane rurki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem, naczyniu żaroodpornym. Koncentrat wymieszać z bulionem i polać nim makaron.

Całość zapiekać pod przykryciem przez około godzinę w tem. 180C.

Smacznego!