Składniki:
-
opakowanie makaronu Cannelloni
-
60 dkg mięsa wieprzowego mielonego
-
20 dkg pieczarek
-
3 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
papryka świeża, różne kolory
-
½ szklanki bulionu
-
1 puszka pomidorów bez skórki
-
1 szklanka mąki
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka mąki
-
1/2 cytryny
-
ser żółty starty na tarce
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
-
gęsty sok, przecier pomidorowy doprawiony chilli i oregano
Wykonanie:
Mięso mielone razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni. Następnie dodać posiekane pieczarki i paprykę, pomidory z puszki a całość podlać bulionem i dusić przez ok. 20 minut. Doprawiamy.
W międzyczasie na patelni lub małym garczku, rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę mąki. Powstałą masę energicznie mieszamy, po chwili powoli dolewamy szklankę mleka, cały czas mieszając aby mleko się nie zważyło. Wyciskamy pół cytryny i doprawiamy do smaku. Powstały sos wlewamy do żaroodpornego naczynia. Układając na nim makaron( wcześniej nie gotowany, ew. podgotowany 2minuty) napełniony wcześniej przygotowany farszem.
Rada: aby makaron nie pękł napełniaj go chłodnym farszem. Do napełniania możesz użyć małej łyżeczki lub specjalnego „rękawa”.
Całość zalewamy sokiem/przecierem pomidorowym i obsypujemy bardzo dużą ilością żółtego sera.
Zapiekamy pod przykryciem ok. 35-40 minut w tem. 180C .
Smacznego!
