Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki:

  • opakowanie makaronu Cannelloni
  • 60 dkg mięsa wieprzowego mielonego
  • 20 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka świeża, różne kolory
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cytryny
  • ser żółty starty na tarce
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • gęsty sok, przecier pomidorowy doprawiony chilli i oregano
  • Wykonanie:

    Mięso mielone razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni. Następnie dodać posiekane pieczarki i paprykę, pomidory z puszki a całość podlać bulionem i dusić przez ok. 20 minut. Doprawiamy.

    W międzyczasie na patelni lub małym garczku, rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę mąki. Powstałą masę energicznie mieszamy, po chwili powoli dolewamy szklankę mleka, cały czas mieszając aby mleko się nie zważyło. Wyciskamy pół cytryny i doprawiamy do smaku. Powstały sos wlewamy do żaroodpornego naczynia. Układając na nim makaron( wcześniej nie gotowany, ew. podgotowany 2minuty) napełniony wcześniej przygotowany farszem.

    Rada: aby makaron nie pękł napełniaj go chłodnym farszem. Do napełniania możesz użyć małej łyżeczki lub specjalnego „rękawa”.

    Całość zalewamy sokiem/przecierem pomidorowym i obsypujemy bardzo dużą ilością żółtego sera.

    Zapiekamy pod przykryciem ok. 35-40 minut w tem. 180C .

    Smacznego!